Om Byge

Bergen by er kjent for mange ting. Brann og Bryggen, Fløyen og Ulriken, Hansa, skillingsbollene… Men det er en ting som alltid blir nevnt når samtalen dreier seg om Vestlandets hovedstad: Regn!

Det er ikke så rart når Bergen faktisk befinner seg på toppen av Europeiske byer når det kommer til nedbør. Derfor er det ikke så rart at samtalene blant byens innbyggere og tilreisende ofte dreier seg om været.

Men hvor mye har det faktisk regnet i år? Er vi på vei mot ny nedbørsrekord eller tørketid? Hadde det ikke vært kjekt med en offentlig regnmåler som kunne gi oss svar på disse spørsmålene?

Dette syntes både Bergen Vann og byrådet var en glimrende idé, og BYGE ble til.  Installasjonen BYGE er nemlig inspirert av vinnerbidraget i Bergens Tidendes konkurransen kalt «Et litt bedre Bergen» i anledning Bergen by sitt 950-års jubileum.

Installasjonen gir en visualisering av værdata i sanntid, samt viser aktuelle og historiske nedbørsdata. Navnet BYGE henstiller til værets sjel og skiftende humør.

Søylene på installasjonen fylles opp med «vann» etter hvert som regnet faller ned, og BYGE veksler mellom følgende visninger:

  • Samlet nedbørsmengde så langt i år
  • Samlet nedbørsmengde så langt på samme dag i fjor og sammenlignet med rekordåret 2015

I tillegg viser den temperatur, vindstyrke og nedbørsmengde i sanntid.

BYGE bygget av Bergen Vann på bestilling fra byrådet, og med bidrag fra EU sitt BEGIN-prosjekt. Designbyrået Overhaus har stått for utformingen.

Du finner BYGE ved Lille Lungegårdsvann i Bergen sentrum.

Mer info om Bergen Vann finner du her: Bergen kommune – Bergen Vann

Følg oss gjerne på sosiale media:
Instagram iconFacebook icon